Eva och hunden Hasse

Känner man till Evas värld så känner man igen henne. Man kan också känna igen vissa dagar i livet när allt är som man vill att det ska vara. Det är väl rimligt att återkomma till dessa tillfällen. Det gör Eva. 

Perfekta dukningar, födelsedagskalas eller Stockholms förorter eller egna rum, ibland med en Stig Lindberg-vas bland de enligt system utställda möblerna. Hennes egna händelser i en egen värld som blir till en lyx för oss andra att betrakta. Små detaljer som aldrig är oviktiga och som ger hemkänsla. Utrymme att fundera över hur allt hänger ihop. Själv är jag inte med i världen men det är min hund, Hasse. Det är hunden man ser då och då sovandes bredvid alteregot. Avvaktande medan tvätt tvättas och bad badas. Hunden Hasse är en vän till Eva både i hennes konstvärld och i den riktiga världen vad nu den är. 

Eva är kongruent både privat och i arbetet. När hon berättar om sig själv eller vad hon gör så förstår man omedelbart att det stämmer. När vi diskuterar måleri är det bokstavligt. Outtalat vet vi båda att Eva är en målare utöver det vanliga. Hon har fullt gehör. Målar säkert och målinriktat med avundsvärt långsamma penseldrag. Med en okomplicerad relation till färgskalan i en säker komposition som alltid överraskar.

Hunden Hasse är en ganska allvarlig hund.  Han har humor, som han delar med Eva. Men i första hand så är relationen respektfylld och allvarlig. Han och Eva bor ihop under några dagar lite då och då. Hasse själv är måttligt konstintresserad tyvärr. Däremot så har han ett intressant känsloliv. Han är mycket lojal. Extremt envis. Han har hygglig koll på hur allting hänger ihop. Älskar sina kompisar. Och intresserar sig för saker som de allra flesta inte lägger märke till.

Eva både i hennes konstvärld och i den riktiga världen vad nu den är. Världen är verklig men inte allas, ibland känner jag en viss avundsjuka för att tiden är så tillräcklig i målningarna och händelserna så romantiska i sin vardagliga glamour. Där finns plats för små drömmar och långsamma iakttagelser. Att existera är aldrig okomplicerat men i Evas värld finns lindring.

Lukas Göthman